Pagini

marți, 26 aprilie 2011

Coliba unchiului Tom - rezumat

        Romanul cunoscutei autoare Henriette Beecher Stowe, a fost publicat in anul 1852. Acest roman "Coliba Unchiului Tom" ( Uncle Tom's Cabin or Life Among the Lowly ) a avut parte de o enorma popularitate in epoca, datorita realismului cu care surprinde in paginile sale viata grea a sclavilor negri din America. Cu toate acestea, cele cateva atacuri impotriva cartii au impins-o pe scriitoare sa publice un alt roman, "A Key to Uncie Tom's Cabin", anul 1853 - "Cheie pentru 'Coliba Unchiului Tom"; in care apara acuratetea faptelor din roman.
       Romanul prezinta viata Unchiului Tom, un sclav intelept, de o mare noblete sufleteasca, pe care domnul Shelby, proprietarul sau, este nevoit sa il vanda in urma unor negustorii pagubitoare.
       Proprietarul trateaza cu negustorul de sclavi, pe nume Haley, vanzarea lui Tom si a micutului Jim. Jim fiind fiul mulatrei Eliza, camerista credincioasa a doamnei Shelby.
       Cum Tom isi urmeaza destinul fara revolta, mama micutului Jim hotaraste, imediat ce afla de tranzactia incheiata intre cei doi, sa fuga de pe plantatia domnului si doamnei Shelby, pentru a-si putea salva copilul.
       Apoi, romanul a fost structurat in capitole paralele si va urmari destinul acestor trei personaje. ( Tom, Eliza si Jim )
       Tom, are sansa de a se afla in slujba unui proprietar omenos, Saint-Clare (care l-a cumparat de la targul de sclavi). Insa apoi va trebui sa suporte cruzimile plantatorului Simon Le-gree, bataile acestuia care i-au adus, intr-un  final moartea.

       Tom va muri insa liber, deoarece, George Shelby (fiul fostului sau stapan) isi va respecta promisiunea de a-l elibera. George Shelby jura sa nu mai faca diferenta intre un om negru si un om alb.
       Doua negrese, care au avut de suferit cumplit de pe urma lui Simon Le-gree vor razbuna moartea lui Tom, facandu-l pe Legree sa isi piarda mintile si astfel si averea...
       Acestui sfarsit tragic i se opune destinul Elizei care, reusind sa depaseasca toate greutatile, ajunge intr-o tara lipsita de prejudecati, Canada, si apoi in Franta, unde a trait linistita alaturi de fiul ei Jim.
       Moartea lui Tom imprima romanului o forta extraordinara in condamnarea inechitatii, a diferentierii oamenilor in functie de culoarea pielii.



10 comentarii:

  1. merci mult pentru rezumat...si mie mi-l trebuie la scoala. Uita-te si tu pe blogul meu : www.lumeaadolescentiilor.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  2. este f. bun rezumatul, insa am gasit si unul putin mai amanuntit:
    http://schoolandit.blogspot.com/2012/01/coliba-unchiului-tom-rezumat.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum ti-ai schimbat scrisul acolo la inceput ( unde scrie buna ma numesc.... ) eu nu reusesc

    RăspundețiȘtergere
  4. E super multumesc mult, mult ,mult !!!!!!!!!! pwp :)

    RăspundețiȘtergere