Pagini

marți, 26 aprilie 2011

Henriette Beecher Stowe

                            

Harriet Beecher Stowe (14 iunie 18111 iulie 1896) a fost o aboliționistă și scriitoare americană. Autoarea s-a nascut in Lichfield, Connecticut, intr-o familie ai carei membri erau firi individualiste. Tatal ei, Lyman Beecher a fost un calvinist convins, care si-a condus cei sase fii si cele doua fice pe calea ingusta si dreapta a devotamentului fata de Dumnezeu si a datoriei. Romanul lui Stowe, Coliba unchiului Tom (1852) înfățișează viața african-americanilor sub sclavie; romanul a fost foarte bine primit în SUA și Anglia dar și-a atras ura celor din America de Sud care erau în favoarea sclaviei. Când a întâlnit-o pe Stowe, Abraham Lincoln i-a spus: „Deci aceasta este mica bătrână ce a început acest nou război!”

 

  Coliba unchiului Tom ( sau Life Amoung the Lowly ) este un roman anti-sclavie, publicat in 1852, fiind cel mai binevandut roman al secolului al XIX-lea, si a doua vanduta carte a secolului dupa Biblie. In anul 1854, s-au vandut peste 300 de mii de exemplare doar in Statele Unite.

Poveste Unchiului Tom este un trista, dar plina de invataturi, din care ar trebui si noi sa invatam sa rabdam si sa avem mai multa credinta. Iubit de stapan si priceput in toate, este totusi vandut pentru a acoperii o datorie, dar cu promisiunea de a fi rascumparat. Trece prin multe peripetii, bune si rele, invata negrii asupriti de soarta, in sclavie, sa devina mai buni si sa creada in Dumnezeu. Pana la urma, povestea lui se termina trist, dar el se stinge cu zambetul pe buze, avand atat de multa bunatate, incat si-a iertat chiar si stapanul care l-a ucis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu